Schimbarea majoră de pe străzile din România, un avertisment pentru șoferi: ce vor folosi polițiștii, de acum înainte
Poliția Română îmbrățișează tehnologia pentru a fi mai eficientă în sancționarea șoferilor români. Cel mai recent anunț pe marginea digitalizării instituției vizează o aplicație de mobil cât se poate rapidă pentru scanarea numerelor de înmatriculare și aflarea rapidă a unor informații din spate.
Poliția Română a început testele cu o aplicație de mobil prin care, dintr-o singură fotografie făcută cu telefonul, poate identifica numerele de înmatriculare ale autoturismelor din trafic. Imediat după, în câteva ”fracțiuni de secundă”, agentul de circulație poate afla dacă o mașină este sau nu asigurată. Acest lucru este posibil prin conectarea la baza de date AIDA cu polițele RCA. Informația a fost asigurată de președintele Biroului Asiguratorilor Auto (BAAR).
Aplicația va fi folosită de către toți polițiștii
În România, este ilegal să circuli fără asigurare RCA la mașină, iar noua aplicație de mobil va duce la sancțiuni masive, având în vedere numărul mare al șoferilor români care ignoră regula de mai sus.
Ca referință, noua aplicație a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române, după cum a explicat președintele instituției, Mădălin Roșu. În următoarele luni, noua aplicație va deveni operațională la scară largă pe străzile din România, după ce a fost testată.
Mai multe particularități despre modul în care funcționează noua aplicație au fost obținute de Hotnews.ro de la președintele BAAR.
”Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.
Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numărul de înmatriculare nu figurează, ci figurează șasiul. Se va rezolva în timp și acest aspect.
Se lucrează în prezent și la capacitatea de a filma a aplicației. În momentul de față aplicația permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a precizat Mădălin Roșu, președintele BAAR.
Ca o notă de subsol, doar 70% dintre mașinile înmatriculate în România sunt asigurate RCA, cu mențiunea că multe dintre ele sunt neutilizate de ani de zile, uitate sau părăsite prin parcări. Dacă sunt prinși, șoferii fără RCA riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.